логотип

Проведено семінари у рамках Українсько – німецько проєкту “Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України” (FABU)

27–30 жовтня п.р. у рамках українсько – німецького проєкту “Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України” (FABU) відбулися семінари для викладачів закладів фахової передвищої освіти за темами “Складання навчальних планів, що ґрунтуються на формуванні компетентностей” та “Розроблення тестів для електронної системи іспитів”.

У заходах взяли участь спікер семінарів д-р Керстін Ваквітц (Німеччина), працівники Науково-методичного центру ВФПО, викладачі Глухівського агротехнічного інституту імені С.А. Ковпака Сумського НАУ, Мирогощанського аграрного коледжу, Житомирського та Борщівського агротехнічних коледжів, Рогатинського аграрного фахового коледжу зі спеціальностей 141 “Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка” (керівник робочої групи Тетяна Дудник), 201 “Агрономія” (керівник робочої групи Леся Малинка) та 208 “Агроінженерія” (керівник робочої групи Юрій Борхаленко).

Під час семінару “Складання навчальних планів, що ґрунтуються на формуванні компетентностей”, який відбувся 27–28 жовтня,  спікер ознайомила учасників з методами  розроблення навчальної компетентності, в центрі якої   індивідуальні стратегії навчання, моделі накопичення знань, розробки навчальної компетентності. Учасники семінару мали можливість надати пропозиції щодо змін та доповнень до кваліфікаційної характеристики фахівця, поглиблено розглянути стратегії навчання, детально зупинитися на практичних компетентностях, виконати практичне завдання.

29–30 жовтня п.р. під час проведення семінару “Розроблення тестів для електронної системи іспитів” було розглянуто методику ефективного укладання тестових завдань для підсумкової атестації (державних екзаменів) студентів, що орієнтуються на компетентності фахівців, вимоги до перевірки тестових завдань у контексті оцінювання, таксономію і встановлення відсоткової частки певних рівнів складності тестів та вимоги до них.

Викладачі ознайомилися з німецьким варіантом тестових завдань, розглянули, проаналізували та обговорили питання щодо вимог та підготовки тестів множинного вибору та  з множиною варіантів, стверджувальні та заперечувальні тести, а також тих, які включають відкриті питання, тести на встановлення відповідності та інші.

На практичних заняттях учасники семінару в робочих групах розробили тестові завдання в розрізі дисциплін із вищезазначених спеціальностей.

По завершенні заходу педагогічні працівники обмінялися досвідом та відзначили, що практичний семінар пройшов змістовно, цікаво, на високому навчально-методичному рівні.

Висловлюємо щиру вдячність усім організаторам та учасникам практичного семінару, який, на думку викладачів, пройшов успішно.