логотип

МИСЛИТИ – ТВОРЧО, ПРИЙМАТИ РІШЕННЯ – САМОСТІЙНО

Як свідчить практика, зростає попит на нові знання. Дорадництво стає рушійною силою розвитку та є порівняно новим суспільним явищем, яке має на меті відродити та забезпечити стабільний розвиток на основі підвищення рівня знань і практичних навичок, забезпечення найновішою інформацією із різних сфер, індивідуальними практичними порадами. Історія дорадчих служб налічує близько 200 років. У кожній країні вони діють по-різному. В Україні ми маємо розбудовувати свою, спираючись на міжнародний досвід.

Дорадча діяльність під впливом зовнішніх і внутрішніх чинників всебічно змінюється, потребує наближення до потреб конкретних осіб, громад, підприємств. В умовах повномасштабної війни, відбудови змінюється роль дорадчих служб, зокрема, щодо визначення пріоритетів, ефективного планування, підготовки програм комплексного відновлення територій та відбудови держави, роботи з молоддю тощо.

Дорадники мають запровадити комплексний підхід до розв’язання проблем конкретної місцевості через поєднання інтересів жителів громад, місцевого самоврядування та держави.

Науково-педагогічні та педагогічні працівники мають всі ресурси, щоб бути дорадниками та створити дорадчі служби. Але потрібно визначити свій сегмент послуг, цікавий територіальним громадам.

Це може бути і економіка, маркетинг, основи ведення бізнесу, електроніка, комп’ютерна інженерія, менеджмент, геодезія та землеустрій, будівництво та цивільна інженерія тощоДля цього потрібно спробувати провести дослідження ринку. Наприклад, через опитування цільових груп: бізнес, територіальні громади, населення. Виявити проблеми, розв’язання яких заклад освіти міг би запропонувати. Зокрема, підготувати інформаційні, навчальні продукти, які можна запропонувати різним цільовим групам, підготувати людей, які можуть це робити, і «продавати» дорадчі послуги. Дорадча служба – це довготермінова інвестиція у знання, що дасть змогу підвищити рівень доходів населення.

Така діяльність ‒ це ще й спосіб привернути увагу до закладу освіти. Це варто спробувати.

Для отримання сертифіката про підвищення кваліфікації слухачі мають підготувати есе «Як закладу освіти стати дорадчою службою: практичні кроки» на прикладі «рідного» закладу освіти.