логотип

На «PolissiaTechFest» презентували інжинірингову школу ЖНАЕУ

 У Житомирі 1 березня  стартував   проект «PolissiaTechFest», мета якого – утвердження  регіону як одного із центрів high-tech та IT-індустрії, співпраця університетів та провідних світових компаній для залучення інвестицій та створення високооплачуваних нових робочих місць.

 У заході взяли участь відомі у світі компанії з українським корінням, які працюють на глобальному ринку.  Вони шукають висококваліфікованих спеціалістів та готові розглянути Житомирську область для відкриття майбутніх своїх представництв.

 Організатори проекту прагнуть створити синергію у відносинах між працівниками,  закладами вищої освіти, роботодавцями та владою. Головним викликом бізнесу та влади в Україні протягом останніх років є відтік працівників в інші міста та закордон. Компанії, які впровадять форми освіти, які передбачають навчання під конкретні потреби працедавця з подальшим працевлаштуванням, отримають високопродуктивних креативних працівників та конкурентні переваги у середньо- та довгостроковій перспективі.

 Спікери та гості форуму в Житомирі  обговорили  питання перспективи  дуальної освіти в контексті розвитку інжинірингових шкіл на прикладах підготовки фахівців в Східній Європі та Україні.  У рамках реалізації дуальної освіти на базі житомирських університетів та коледжів будуть готувати фахівців для ІТ-сфери та інженерних спеціальностей. У навчальних закладах працюватимуть лабораторії, де втілюватимуться конкретні проекти компаній-партнерів. Така форма роботи передбачає, що студенти здобувають досвід, навчаючись і працюючи, та гарантовано отримують робоче місце.

 Долучилися до «Polissia Tech  Fest» міський голова Житомира Сергій Сухомлин, ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан, викладачі цього навчального закладу.

 Зокрема, про «Перспективи дуальної освіти в контексті розвитку мережі інжинірингових шкіл» присутнім розповіла керівник лабораторії інжинірингової школи «Noosphere» у ЖНАЕУ Катерина Молодецька. Сергій Сухомлин у рамках зібрання подарував інжиніринговій школі  3D – принтер. 

 Нагадаємо, що ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан  наприкінці січня цього року  підписав угоду про співпрацю із  Асоціацією «Ноосфера». Зокрема, на зустрічі були присутні міський голова та голова асоціації  Михайло Рябоконь. Документом передбачено відкриття у ЖНАЕУ  інжинірингової школи. Такі вже діють у шести закладах вищої освіти країни.    Діяльність школи    пов’язана з розвитком інтернет-технологій, створенням проектів за такими пріоритетними напрямами, як Internet of Things, обробка даних дистанційного зондування Землі, космічні дослідження і Cyber Security. Наразі вже є перші результати тестової роботи Школи  на новій локації. Зокрема, у листопаді команда «Noosphere Engineering School Zhytomyr» взяла участь в онлайн-хакатоні, де   презентувала свої рішення зі створення метеорологічного комплексу для системи управління вогнем артилерійських підрозділів ArtOs. Нині студенти Школи в Житомирі вже  працюють над новим проектом – унікальна інтерактивна пісочниця GalaSAND, яка буде представлена в оновленому планетарії   Дніпра.   Серед найближчих планів школи у Житомирі – співпраця   з регіональним космічним центром «Полісся» на базі агроуніверситету.

 «Noosphere Engineering School» – це спільний проект компанії «Noosphere» і провідних університетів України, пов’язаний із розвитком IT-сфери та інноваційних технологій. У рамках проекту топ-менеджери «Ноосфери» діляться зі студентами  знаннями і практичним досвідом, а  викладачі та  професори університетів – науковими, емпіричними, теоретичними рішеннями. Такий синтез теорії і практики дозволяє створити і реалізувати інноваційні ідеї. Це центр досліджень і проектів, синергія   експертів, студентів  та ентузіастів, каталізатор  провідних інновацій на  стику науки і бізнесу.

  Відзначимо, що Житомирський національний агроекологічний університет активно нарощує темпи розвитку співпраці у сфері космічної діяльності. Протягом кількох останніх тижнів було досягнуто низку домовленостей  щодо  співробітництва:

 ·  у сфері розробки та випробування передавальної апаратури, антенних систем з різним діаметром дзеркал для наземних супутникових станцій з Тернопільським державним науково-технічним підприємством «Промінь»;

 · у сфері розробки та випробування електро- і радіовимірювальної апаратури, пристроїв для інформаційно-комунікаційних технологій, засобів моніторингу наземних об’єктів і контролю навколишнього середовища, деталей і вузлів механічного та каркасно-штампувального виробництва, застосування безпілотного авіаційного комплексу “SPECTATOR” для аграрного сектора з ВАТ «Меридіан» ім. С. П. Корольова;

 ·  у сфері космічної, наукової і науково-технічної діяльності з Національним центром управління та випробувань космічних засобів.

  Прес-служба Житомирського національного агроекологічного університету