логотип

НАВЧАЛЬНИЙ ВІЗИТ ДО ШВЕДСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ НАУК (SLU)

У рамках реалізації проєкту 101083023 – SULAWE – ERASMUS-EDU-2022-CBHE «Sustainable Livestock Production and Animal Welfare (SULAWE)» (модуль 2 «Благополуччя тварин») в період з 1 по 9 вересня 2024 року група науково-педагогічних працівників НУБіП України, Полтавського державного аграрного університету, Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького, Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля з навчальним візитом перебувала у Шведському університеті сільськогосподарських наук (м. Уппсала, Швеція). До складу делегації також входили представники профільних галузевих асоціацій та Науково-методичного центру ВФПО.  Метою поїздки було поглиблення знань про сучасні підходи до забезпечення благополуччя тварин і впровадження інноваційних технологій у тваринництві. Програма навчання складалася з двох блоків: загальнопедагогічного та блоку щодо добробуту тварин, зокрема свиней та птиці. Кураторами програми були Галия Замарацька, Elina Åsbjer, Lena Tuominen.

У загальнопедагогічному блоці говорили про електронне навчання (e-learning), підходи до організації, переваги та недоліки. Олександра Дурсо провела тренінг «Як виглядає соціальний конструктивізм у контексті електронного навчання (e-learning)». Сесілія Алмлов провела огляд системи підвищення кваліфікації в SLU (https://internt.slu.se/en/support-services/education/educational-and-digital-support/courses–seminars/). Головну роль в його організації належить департаменту відділу освіти, сферою якого є індивідуальний підхід, орієнтація на потреби слухачів, методи навчання, електронне навчання, оцінювання, інтернаціоналізація освіти, вплив на сталий розвиток тощо. Напрями роботи підпорядковано принципам сталості. Обговорювали і питання впровадження штучного інтелекту у вищій освіті, дискутували щодо його можливостей, переваг та викликів для викладачів та здобувачів освіти (Роджер Петтерсон).

Шведські колеги поділилися досвідом організації освітнього процесу в університеті, роботою грантового відділу, ознайомили гостей із сучасними підходами до організації ефективного освітнього процесу, підвищення якості освіти, зокрема в процесі викладання спеціальних технологічних дисциплін. Українські фахівці оглянули матеріально-технічну базу, зокрема новітні наукові лабораторії та дослідну станцію університету.

Керівник міжнародного відділу з питань освіти Шведського університету сільськогосподарських наук Geir Loe презентував досвід організації роботи відділу, підкресливши значний вклад закладу у проведенні досліджень, які замовляють державні інституції.

Впровадження цілей сталого розвитку є одним з головних пріоритетів розвитку закладу освіти (Іоанніс Дімітріу).

Особливу увагу було приділено обговоренню питань забезпечення комфортного середовища для тварин, їхнього раціонального харчування та профілактики хвороб. Українські науковці ознайомилися з останніми досягненнями в галузі тваринництва, зокрема, використанням цифрових технологій для моніторингу здоров’я тварин та оптимізації виробничих процесів. Також було обговорено альтернативні методи подолання специфічного запаху мʼяса кнурів. Науковці багатьох країн працюють над тим, щоб ці методи були гуманними, економічно ефективними та сприяли отриманню продукції високої якості.

Окрему увагу науковці приділили дотриманню вимог благополуччя тварин і птиці на етапі їх транспортування та під час забою. Згідно з опитуванням населення, проведеним у 2021 році, Швеція була однією з тих країн, де найбільша кількість респондентів вказала, що хоче ще більшого благополуччя для тварин. Але вони не впевнені, що купуватимуть дорожчу продукцію.

Крім того, Валерія Ладикіна, аспірантка SLU, випускниця Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, представила учасникам навчальної поїздки результати свої наукових досліджень.

Також було обговорено потребу дотримання принципів благополуччя, біобезпеки у бройлерному птахівництві: птицю, яка швидко росте, потрібно належним чином утримувати на фермі, щоб гарантувати, що її здоров’я, благополуччя та якість м’яса не постраждають (Хелена Валл та Малін Грант).

За сприяння міжнародного проєкту SULAWE відбувся навчальний візит до сімейної ферми з розведення свиней у місті Вестерос (куратор групи Lena Tuominen). Ферма є сімейною, середніх розмірів та розташована в центральній Швеції. За рейтингом вона входить до першої десятки кращих. Відповідно до спеціалізації за виробничим типом свинарських підприємств ця свиноферма належить до товарної. Тут є поросята, дорослі свині та тварини на відгодівлі.

Шведські правила добробуту тварин є найвимогливішими у країнах ЄС.

Шведські фермери приділяють велику увагу екологічному складнику виробництва. Вони використовують замкнуті цикли виробництва, переробляють органічні відходи та мінімізують викиди шкідливих речовин у довкілля. Цей досвід необхідно впроваджувати і в Україні. Навчальний візит був насиченим, цікавим і пізнавальним, сповненим численними дискусіями, результатом яких стали нові ідеї до підходів у підготовці здобувачів з метою поліпшення якості освіти. Здобуті під час візиту знання та досвід дають змогу українським фахівцям створити сучасну систему підготовки кадрів і впровадити нові технології, які сприятимуть підвищенню якості та безпечності вітчизняної продукції тваринництва; вони обов’язково будуть застосовані в освітньому процесі, зокрема під час розроблення нових навчальних програм для здобувачів, під час консультацій та дорадчих послуг аграріям та в процесі розроблення державних програм підтримки тваринництва.

Українські фахівці отримали цікавий досвід, який передаватимуть своїм колегам та здобувачам. Учасники навчального візиту отримали сертифікати.

Вдячні організаторам, професійним лекторам за високий рівень проведення навчання, живе інформативне спілкування. Надана інформація є надзвичайно актуальною і корисною. Сподіваємося на подальшу співпрацю!

Фотогалерея

НАВЧАЛЬНИЙ ВІЗИТ ДО ШВЕДСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ НАУК (SLU)