логотип

ОНЛАЙН-СЕМІНАР «ПІДВИЩЕННЯ ВИМОГ ДО ЯКОСТІ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ В УМОВАХ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ЯК СКЛАДОВА ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ НОВОЇ ФОРМАЦІЇ»

Невід’ємною складовою формування продовольчої безпеки є забезпечення належної якості та безпеки продуктів харчування. Адже продовольча безпека має гарантувати не лише наявність, різноманітність та економічну доступність продовольства, а й його високу якість та безпечність споживання для людського організму. Безпечність – це відсутність шкідливого впливу на здоров’я людини та придатність харчового продукту для споживання. Якість – це сукупність властивостей, що зумовлюють здатність товарів задовольняти певні потреби людини. Тому якість та безпечність продуктів харчування є пріоритетним напрямом державної політики у сфері продовольчої безпеки.

Тож питання безпеки і якості виробництва харчової продукції в умовах європейської інтеграції, впровадження принципів системи НАССР на підприємствах харчової галузі України, розвитку професійних навичок та освітніх стратегій підготовки фахівців у закладах освіти для харчової промисловості  та інші стали предметом обговорення присутніх слухачів онлайн-семінару «Підвищення вимог до якості харчової продукції в умовах Європейської інтеграції як складова підготовки фахівців нової формації», який провели Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти спільно з ВСП «Харківський фаховий коледж харчової промисловості Державного біотехнологічного університету» 14 березня поточного року.

З вітальним словом виступили Андрій КУДРЯШОВ, в.о. ректора Державного біотехнологічного університету, Ольга БОНДАРЕНКО, в.о. директора ВСП «Харківський фаховий коледж харчової промисловості Державного біотехнологічного університету».

З питанням повноваження, структури, підстави для здійснення планових та позапланових заходів державного контролю Держпродспоживслужби, зокрема в умовах воєнного стану виступив Володимир ПОНОМАРЕНКО, (головний спеціаліст відділу організації протиепізоотичної роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної  медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області).

Напрацьованим досвідом та цікавою тематикою поділилися представники підприємств харчової промисловості а саме:

– Система менеджменту безпечності харчових продуктів (СМБХП) на харчових підприємствах на основі аналізу небезпечних чинників та критичних точок контролю НАССР (Вікторія ГАВРИЛОВИЧ, менеджер систем харчової безпеки  ТОВ «Україно-словенське підприємство «Хлібокомбінат «Кулиничівський»);

Біорізноманіття сільського господарства для кращого харчування, здоров’я та покращення засобів до існування людства (Тетяна ГЛЯНЬ, заступник генерального директора приватного  підприємства «Агро-Глянь»);

Сучасні тенденції розвитку в хлібопекарській галузі харчової промисловості та використання інгредієнтів для покращення якості виробів і спрощення технологічного процесу (Кристина СЛЕПЧЕНКО, індустріальний технолог державного підприємства «Зееландія»).

З зацікавленістю присутні прослухали змістові доповіді «Основні положення вітчизняної та міжнародної нормативно-правової бази щодо безпечності харчових продуктів» (Людмила ГАЗЗАВІ-РОГОЗІНА, кандидат сільськогосподарських наук, Інна ПІЛЮГІНА, кандидат технічних наук, доценти кафедри хімії, біохімії, мікробіології та гігієни харчування Державного біотехнологічного університету), «Системне забезпечення харчової безпечності продукції закладів ресторанної індустрії» (Марина КОЛЕСНІКОВА, кандидат технічних наук, професор кандидат технічних наук, професор Державного біотехнологічного університету,                    Світлана АНДРЄЄВА, кандидат технічних наук, доцент кафедри харчових технологій у ресторанній індустрії Державного біотехнологічного університету).

         Цікавою та змістовною була тематика представлена науково-педагогічними та педагогічними  працівниками закладів освіти: «Культура безпеки та якості виробництва харчової продукції в умовах  європейської інтеграції» (Вікторія ВАРИБРУС, викладач-методист, ВСП «Харківський фаховий коледж харчової промисловості  Державного біотехнологічного університету»), «Якість та безпечність харчових продуктів – найважливіші чинники продовольчої безпеки України» (Раїса МАЛІБОРСЬКА, викладач-методист, ВСП «Харківський фаховий коледж харчової промисловості  Державного біотехнологічного університету»), «Забезпечення високого рівня захисту здоров’я людини у відношенні до харчових продуктів («від ферми до виделки»), (Галина ГРИЦУЛЯК, кандидат сільськогосподарських наук, викладач ВСП «Івано-Франківський фаховий коледж Львівського національного університету природокористування»).

Цікавою була тема «Стратегії підготовки фахівців у харчовій промисловості для відповіді на зростаючі вимоги до якості у контексті Європейської інтеграції» (Марія САМБОРСЬКА, кандидат технічних наук, викладач ВСП «Івано-Франківський коледж Львівського національного університету природокорис-тування»).

Захід пройшов змістовно та цікаво. Дякуємо спікерам за професійні, актуальні, надзвичайно цікаві та корисні виступи, модератору за професійне модерування заходу,  слухачам за участь у цьому заході.

Сподіваємося, що отриману інформацію, нові знання, досвід колег, слухачі будуть  використовувати надалі в своїй професійній та освітянській роботі для підготовки фахівців харчової промисловості.