логотип

Підвищення кваліфікації керівників закладів фахової передвищої освіти

Підвищення кваліфікації керівників закладів фахової передвищої освіти 5-6 жовтня 2020 р. у форматі онлайн відбулося у Державній установі «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти».

У засіданні взяли участь представники МОН України – Світлана Кретович, начальник головного управління Директорату вищої освіти і освіти дорослих, яка дала відповіді на запитання від закладів фахової передвищої освіти та повідомила, що  міністерство  готує  зміни до Закону України «Про вищу освіту», стратегії розвитку вищої освіти. Віктор Вознюк,  начальник відділу з питань державного майна та підприємств  Департаменту забезпечення документообігу, контролю та інформаційних технологій та Ірина Ісаєва, начальник відділу середньострокового прогнозування та поточного планування фінансів закладів фахової передвищої освіти Департаменту фінансування державних і загальнодержавних видатків  відповіли  на запитання які цікавили  учасників.

Тетяна Іщенко, директор «Науково-методичного центру  ВФПО» окреслила місію центру – сприяння  підвищенню якості освіти  задля сталого розвитку українського суспільства  та добробуту населення та окреслила основні завдання центру.

Микола Хоменко, заступник директора з навчально-методичної роботи Науково-методичного центру ВФПО зупинився на глобальних чинниках, які визначають діяльність закладів освіти, вимогах до сучасного фахівця, особливо до сучасного молодшого бакалавра.

Досвідом своєї роботи мали можливість поділитися директори коледжів: Микола Таркан, директор Липковатівського аграрного коледжу, який окреслив особливості використання та збереження фінансових
і майнових ресурсів в умовах закладу освіти, Володимир Зелений, директор Верхньодніпровського коледжу Дніпровського державного аграрно-економічного університету, який поділився досвідом щодо особливості організації  освітнього процесу в закладах фахової передвищої освіти та  розроблення стандартів фахової передвищої освіти. Роман Стеф’юк, директор Косівського фахового коледжу прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв та Микола Шевніков, директор аграрно-економічного коледжу Полтавської ДАА поділились досвідом своєї роботи  щодо особливості організації  освітнього процесу в своєму коледжі. Олександр Санченко, т.в.о.директора ВП НУБіП України «Немішаївський агротехнічний коледж»  висвітлив питання щодо формування зв’язків з роботодавцями, організацією практичної підготовки. Лілія Морська, психолог вищої категорії, психотерапевт за методом «Символдрама» практичний психолог зазначила, що кожен викладач має приховані ресурсні сторони, розкрила питання – «Як донести те, що люди не хочуть чути і розуміти?», як налагоджувати комунікації між студентами ти викладачами, керівником та колективом. Олег Єресько, доцент кафедри педагогіки Національного університету біоресурсів і природокористування України у свій доповіді описав формування валеологічних  цінностей у студентів коледжів, де звернув увагу слухачів на виклики сучасного довкілля та їх впив на здоров’я людства.

Спікери на курсах – це і команда Науково-методичого центру  ВФПО: Тетяна Дудник,  заступник директора з методичної роботи, яка  описала сучасні вимоги до навчально-методичного забезпечення освітнього процесу ЗФПО. Світлана Жуковська, завідувач лабораторії цифрових та медіатехнологій в освіті поглиблено висвітлила практичну складову розробки електронних засобів навчання які створюються в центрі. Валентина Заболотна, завідувач лабораторії методичного супроводу моніторингу якості освіти, описала інноваційні підходи з використанням інформаційно-комунікаційних технологій  з метою моніторингу якості освіти на прикладі роботи центру та схему реалізації якості знань студентів з використанням ІКТ. Ніна Лихогод, завідувач лабораторії педагогічних інновацій, поділилася багаторічним досвідом щодо використання інноваційних педагогічних технологій, зупинилася на нових характеристиках викладача ХХІ ст. та проведенні конкурсу «Педагогічний Оскар». Ольга Гетя, завідувач кабінету міжнародної діяльності, висвітлила інформацію щодо проєктів технічної допомоги ЄС та можливостей участі у них коледжів України, співпраці коледжів у проєктах,  розповіла про діючі проєкти. Леся Малинка, завідувач науково-методичного кабінету природничо-екологічної та математичної освіти, зупинилася на основних питаннях екологізації освіти та сталому розвитку, основних принципах екологічної свідомості. Алла Чайковська, завідувач науково-методичного кабінету безперервного професійного розвитку та освіти дорослих  зупинилася на «Дорожній карті» впровадження дуальної форми здобуття освіти в закладах освіти. Володимир Шевченко,  завідувач науково-методичного кабінету інженерно-технічної та технологічної освіти, ознайомив слухачів з практичною підготовкою студентів  з використанням сучасних технологій виробництва та техніки. Ірина Лепеха, завідувач науково-методичного кабінету соціально-гуманітарної освіти, мала можливість розкрити питання щодо формування особистості на засадах гармонійного розвитку індивідуальних особливостей студентів.

Учасники курсів підвищення кваліфікації  отримали сертифікати.