логотип

Разом ми вистоїмо!

Консорціум проєкту ЕРАЗМУС+ «Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій та сталості» (UniClaD), національним координатором якого є Науково-методичний центр ВФПО, намагається працювати, незважаючи на складні умови, в яких через російську агресію опинилася вся наша країна. В рамках проєкту кожен університет отримав обладнання, яке мало бути використане протягом реалізації проєкту. Полтавський державний аграрний університет, який є членом консорціуму проєкту, отримав мінілінію з переробки 120 л молока вартістю 18,8 тис €.

З початку війни в Україні Полтавська область стала одним з багатьох осередків волонтерського руху та надання гуманітарної допомоги найбільш постраждалим регіонам і тимчасово переміщеним особам, особливо з Харківської та Сумської областей.

Щодня відправляють гуманітарні вантажі та приймають людей, які знаходять тимчасовий прихисток у гуртожитках, школах, приватних оселях полтавців.

Полтавський державний аграрний університет є одним зі закладів вищої освіти, який  за останні два тижні прийняв понад 1200 людей з Харківської та Сумської областей, частина з яких залишилася на проживання у гуртожитках закладу. Для забезпечення їх повноцінного харчування в університеті щодня працюють дві їдальні, де їм пропонують різноманітні страви, зокрема і молочні продукти.

Отже, за останні тижні на обладнанні, закупленому в рамках проєкту UniClaD, учасники команди проєкту вже переробили понад одну тонну молока, яке на безоплатній основі постачають господарства Полтавської області.  Фахівці університету виготовили майже 120 кг м’якого сиру (soft cheese) та 180 л йогурту, які передали у їдальні університету для харчування біженців.

Планується і надалі продовжувати виготовляти молочні продукти для забезпечення потреб у харчуванні людей, які покинули власні домівки та потребують нашої допомоги.

Все буде Україна!

Автори статті
Шостя А. М., професор ПДАУ
Кравченко О. І., професор ПДАУ
Гетя О. В., НМЦ ВФПО