логотип

Практичний семінар «Налаштування та експлуатація зернозбиральних комбайнів»

5 – 8 листопада п.р. на базі Глухівського агротехнічного інституті імені С.А. Ковпака Сумського НАУ в рамках німецько-українського проєкту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України» за підтримки Науково-методичного центру ВФПО відбувся практичний семінар «Налаштування та експлуатація зернозбиральних комбайнів» для викладачів і студентів зі спеціальності «Агроінженерія».

Директор інституту Анатолій Литвиненко привітав учасників і подякував партнерам за можливість змінювати на краще освітній процес.

Методист вищої категорії Науково-методичного центру ВФПО Юрій Борхаленко зазначив, що основною метою проведення подібних семінарів є підвищення якості практичної підготовки фахівців, і хотілося б, щоб така практика була й надалі.

Під час семінару викладачі аграрних коледжів спочатку детально вивчали, а потім практично випробовували можливості зернозбирального комбайна CLAAS TUCANO-580, і в цьому їм також допомагав відповідальний за налаштування техніки “CLAAS – Ukraina” Олександр Будзинський.

Фахівець товариства з управління проєктами та процесами в аграрній економіці (Німеччина) Бернд Хенн ознайомив викладачів з умовами роботи та керування зернозбиральним комбайном CLAAS TUCANO-580. Модератор проєкту, одразу поєднуючи теорію з практикою, здійснив огляд кабіни машини. Звернув увагу на особливості налаштування жатки, мотовила, шнека подачі; регулювання висоти зрізу, а також систему копіювання жаткою рельєфу ґрунту. Крім цього, мова йшла про вмикання та вимикання молотильного апарату, налаштування підбарабання та спосіб відділення соломи від зерна тощо.

Після цього викладачі спробували свої сили в керуванні зернозбиральним комбайном CLAAS TUCANO-580 на подвір’ї інституту. Далі мова йшла про гідравлічний та електронний пристрої реверсу, їх переваги та недоліки.

На другий день практичного семінару перед виїздом в поле пан Бернд детально зупинився на особливостях жатки для кукурудзи. Зокрема, мова йшла про механізми, що подрібнюють стебла, поліпшуючи їх перегнивання в ґрунті, та спеціальні налаштування ланцюга похилої камери. Крім цього, говорили про наповнення та спустошення зернового бункера, розмір вивантажувального шнека тощо. Під час обговорення почутого викладачів, передусім, цікавили практичні питання.

На кукурудзяному полі викладачі перевірили базові налаштування техніки, скоригували кожен параметр, необхідний для майбутнього збирання врожаю. Все це супроводжувалося жвавим обговоренням.

Кожен із учасників семінару побував за кермом зернозбирального комбайну CLAAS TUCANO-580 під час збирання кукурудзи.

На третій день практичного семінару його учасники перебрали на себе функції лекторів.

Викладачі розповідали студентам про конструктивні особливості зернозбирального комбайну CLAAS TUCANO-580. Виклад теоретичного матеріалу продовжили безпосередньо біля агрегату. Кожен зі студентів зміг на подвір’ї інституту потренуватися в керуванні комбайном.

Потім майбутні фахівці налаштовували зернозбиральний комбайна CLAAS TUCANO-580 для роботи в польових умовах і збирали кукурудзу.

Останній день семінару присвятили вивченню бортового комп’ютера комбайна. Під керівництвом викладачів студенти безпосередньо в кабіні агрегату налаштовували його на збирання тієї чи іншої культури в певних умовах. Спікер семінару Бернд Хенн наполягав саме на ручному, а не автоматичному налаштуванні, бо фахівці мають не лише орієнтуватись у стандартах, але й враховувати реальні обставини.

Насамкінець присутні отримали сертифікати про участь у практичному семінарі.

Висловлюємо щиру вдячність усім організаторам практичного семінару, який, на думку його учасників, пройшов успішно.