логотип

Практичний семінар у рамках міжнародного Проєкту FABU

14–18 грудня п.р. відбувся практичний семінар «Техніка для приготування й роздавання кормів для великої рогатої худоби (ВРХ)» для викладачів закладів фахової передвищої освіти зі спеціальностей 208 «Агроінженерія» та 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» у рамках українсько-німецького проєкту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України» (FABU).

У заході взяли участь німецькі експерти Бернд Хенн та Роберт Грімм, дипломовані аграрні інженери, фермери та представники заводів-виробників сільськогосподарської техніки і обладнання з Німеччини та Австрії, Ольга Лучинська, асистентка Проєкту FABU, Юрій Борхаленко та Ніна Синявська, методисти Науково-методичного центру ВФПО, викладачі аграрних коледжів.

Спікери семінару розповіли про машини та обладнання для приготування й роздачі кормів для великої рогатої худоби, ознайомили учасників заходу з основами годівлі тварин, підвищенням продуктивності корів залежно від якості кормів, новітніми технологіями приготування та роздачі кормів, продемонстрували сучасні змішувачі-кормороздавачі, висвітлили питання економічної ефективності виробництва молока.

Важливою складовою семінару була організована зарубіжними партнерами онлайн- екскурсія на заводи «Himel», «Siloking» (Німеччина) та «Wasserbauer» (Австрія), які багато років випускають інноваційну техніку для приготування й роздавання кормів великій рогатій худобі.

Під час екскурсії представники компаній детально висвітлили виробництво самохідних та причіпних кормороздавачів з вертикальними шнеками, різноманітну роботизовану техніку і показали, як метал перетворюється в надійну машину. Учасники семінару мали можливість побачити зварювальний цех, цех попереднього виробництва та лінію виробництва самохідних машин.

Практичні заняття Бернд Хенн та Роберт Грімм проводили разом із працівниками фірм на демонстраційних майданчиках вищезазначених заводів, де викладачі вивчали причіпні та самохідні змішувачі-кормороздавачі із зовнішнім навантаженням корму і самозавантажувальні, стаціонарні агрегати компанії, їх технічні характеристики та принципи роботи. Було розглянуто будову та експлуатацію машин для вирізання блоків силосу і транспортування їх до корівника, регулювання машин для подрібнення кормів, виробництва комбікормів та виготовлення палет.

Було приділено увагу керуванню машинами, будові робочих органів змішувачів-кормороздавачів та ваговим системам.

Пізнавальною та корисною була віртуальна екскурсія до фермерських господарств на півдні Німеччини та в Австрії, де учасники семінару вивчали роботу молочно-товарної ферми, в реальному часі ознайомились із технологічними процесами приготування, змішування та автоматизованого роздавання кормів, підсипання соломи для підстилки, роботами для доїння корів, підгортання корму, гною, іншою технікою і обладнанням, їх технічними характеристиками та системами керування на основі цифрових технологій.

Господарі наочно продемонстрували функціональність автоматизованої годівлі, весь технологічний цикл завантаження концентрованих кормів, соломи, силосу різних видів, води, мінеральних добавок до вертикального змішувача, сам процес змішування, дозування та роздавання кормосуміші дійним коровам, ознайомили викладачів з роботою змішувача-кормороздавача у виробничих умовах.

Варто зазначити, що у фермерських господарствах розвинене виробництво альтернативних джерел енергії – підприємства мають власні біогазові установки, що працюють на основі силосу кукурудзи та гною, а на дахах приміщень розташовані сонячні батареї, які виробляють екологічно чисту енергію.

Під час семінару викладачі надавали пропозиції щодо змін і доповнень до чинних програм навчальних дисциплін, детально зупинялись на практичних компетентностях випускників та обговорювали проблемні питання.

Кожен із учасників семінару мав можливість задати питання, висловити свою думку, поспілкуватися з німецькими та австрійськими колегами.

По завершенні заходу педагогічні працівники відзначили, що практичний семінар став важливою складовою у підвищенні рівня кваліфікації викладачів, і пройшов він змістовно, цікаво, на високому навчально-методичному рівні.

Дякуємо організаторам, спікерам, перекладачам та учасникам семінару за їх плідну роботу.