логотип

Практичний семінар у рамках міжнародного Проєкту FABU

2 – 5 листопада п.р. відбувся практичний семінар «Процеси заготівлі сіна та силосу з налаштуванням та обслуговуванням жаток» для викладачів закладів фахової передвищої освіти зі спеціальності 208 «Агроінженерія» у рамках українсько-німецького проєкту «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України» (FABU).

У заході взяли участь спікери з Німеччини Бернд Хенн та Роберт Грімм, фахівці товариства з управління проєктами та процесами в аграрній економіці; Ольга Лучинська, асистентка Проєкту FABU; Юрій Борхаленко, методист, Науково-методичного центру ВФПО; викладачі Глухівського агротехнічного інституту імені С.А. Ковпака Сумського НАУ, Мирогощанського аграрного коледжу, Іллінецького державного аграрного коледжу, Липковатівського аграрного коледжу, Житомирського агротехнічного коледжу, Рогатинського аграрного фахового коледжу, Золочівського фахового коледжу Львівського НАУ, Новобузького коледжу Миколаївського НАУ.

Під час заходу викладачі ознайомилися з новітніми технологіями збирання кормових культур, вивчали сучасну кормозбиральну техніку та її налаштування.

Німецькі експерти розповіли про особливості будови та роботи ворушилки, причепних грабель-валкоутворювачів і прес-підбирача, обговорили питання заготівлі трав’яного силосу за допомогою візка-підбирача, ознайомили учасників заходу з типами та технічними характеристиками косарок різних виробників, звернули увагу на особливості їх обслуговування.

Практичні заняття спікери проводили на демонстраційних майданчиках заводу CLAAS (Німеччина), де викладачі вивчали плющилки, дискові та барабанні косарки задньої та фронтальної навіски, переваги та недоліки косарок фірм CORTO й CLAAS.

Учасники заходу отримали інформацію про значення та принципи виробництва якісних основних кормів та особливості збирання кормових культур різними видами техніки, після чого спікери ознайомили українських педагогів з органолептичним аналізом сіна й сінажу та порівнювали його з лабораторними показниками.

Під дією отриманих знань під час семінару викладачі надавали пропозиції щодо змін і доповнень до чинних програм навчальних дисциплін, детально зупинялись на практичних компетентностях випускників та обговорювали проблемні питання.

Важливою складовою семінару була онлайн – екскурсія, організована німецькими партнерами, під час якої викладачі коледжів отримали додаткові знання про історію розвитку сільськогосподарської техніки Німеччини.

Завідувач музею історії техніки фірми Claas пан Гюнтер (Німеччина) показав експозиції, де було представлено сільськогосподарську техніку різних часів. Німецькі колеги розповіли історію розвитку косарок, жаток і молотарок, будову та принципи їх роботи, продемонстрували цікаві експонати різної техніки, яку компанія Claas та інші фірми випускала раніше.

Пізнавальною та корисною була екскурсія до фермерського господарства на півдні Німеччини, де учасники семінару вивчали сучасну кормозбиральну техніку в умовах виробництва, в реальному часі ознайомились із технологіями автоматизованої роздачі кормів та їх змішування, системою прибирання гною, роботами для доїння корів та іншою технікою.

У фермерському господарстві розвинено виробництво альтернативних джерел енергії – підприємство має власну біогазову установку, що працює на основі силосу кукурудзи та гною, на дахах приміщень розташовані сонячні батареї, які виробляють екологічно чисту енергію, також є станція для заряджання електромобілів.

Варто зазначити, що фермерське господарство надає послуги із зеленого туризму. На його території знаходиться садиба для проведення відпустки або ж вихідних, молочна хатинка, яка працює 24 години на добу без продавця і реалізує екологічно чисту продукцію: молоко, яйця, сир та інше.

В сьогоднішніх умовах Проєкт FABU разом з партнерами – Науково-методичним центром ВФПО та чотирма закладами освіти – продовжує підвищувати фаховий рівень викладачів, а це є основою поліпшення підготовки фахівців-аграріїв.

Кожен із учасників семінару мав можливість задати питання, висловити свою думку в реальному часі, поспілкуватися з німецькими експертами, поспостерігати за налаштуванням техніки під конкретні умови. Практичність викладання матеріалу нікуди не дівалась, вона просто по-іншому реалізовувалась.

Мережевий характер навчання, що дозволив вести заняття дистанційно – головний плюс семінару, тому і не дивно, що цей захід у рамках Проєкту FABU залишив позитивні враження, бо матеріал був добре сконцентрований, поданий за чітким планом, а отримана інформація важлива, цікава та вкрай необхідна, зважаючи на вимоги сьогодення. Організація роботи семінару свідчить про високий рівень фаховості самих організаторів.

По завершенні заходу педагогічні працівники традиційно обмінялися досвідом та відзначили, що практичний семінар пройшов змістовно, цікаво, на високому навчально-методичному рівні.

Висловлюємо щиру вдячність усім організаторам та учасникам практичного семінару, який, на думку викладачів, пройшов успішно.